COPD

COPD is een verzamelnaam voor onder meer de longziekten chronische bronchitis en longemfyseem. Het is een ongeneeslijke ziekte met ernstige benauwdheid als belangrijkste kenmerk.

In Nederland hebben ruim 320.000 mensen COPD. Van die mensen weten er zo’n 300.000 nog niet dat ze COPD hebben. Ze lopen rond met een hoog risico op chronische bronchitis of longemfyseem zonder dat zij dit weten. COPD is de vierde doodsoorzaak ter wereld en zal in de toekomst nog verder klimmen op de lijst van doodsoorzaken. COPD komt meestal pas voor op oudere leeftijd, maar soms door een erfelijke ziekte ook eerder.

Simpel gezegd is COPD een ziekte waarbij de longen altijd vol zitten met kleine ontstekingen, die blijvende schade veroorzaken. COPD is helaas niet te genezen. Iemand die COPD heeft, komt daardoor vaak adem tekort. Bijvoorbeeld bij het traplopen, werken of aankleden. De longen kunnen bij COPD niet voor 100% zorgen voor een goede ademhaling. Vergelijk het maar met een tankwagen waar zo’n tienduizend liter zuurstof in kan. Een gezonde volwassene heeft ongeveer die hoeveelheid zuurstof per dag nodig. Bij COPD lukt het soms maar om een halve tankwagen per dag in- en uit te ademen. Het kan daarom ook zijn dat er extra zuurstof gebruikt moet worden.

Chronische bronchitis of longemfyseem
COPD is een verzamelnaam voor onder meer chronische bronchitis en longemfyseem. Deze losse termen worden niet vaak meer gebruikt, omdat we tegenwoordig spreken over COPD als verzamelnaam. Bij chronische bronchitis zijn de bronchiën (de vertakkingen van de luchtpijp naar de longen) continu ontstoken. Daardoor wordt er meer slijm aangemaakt en is ademhalen lastiger. Bij (long)emfyseem gaan er langzaam steeds meer longblaasjes verloren. De longblaasjes zorgen ervoor dat zuurstof na het inademen in het bloed komt en dat u afvalstoffen weer kunt uitademen. Hoe minder longblaasjes er zijn, hoe moeilijker dit wordt.

Behandeling
Genezen van COPD is helaas nog niet mogelijk. Met de juiste behandeling en leefstijlaanpassingen is het verloop van de ziekte wel te beïnvloeden. Bij de één is COPD ernstiger dan bij de ander en ook het verloop van de ziekte is niet bij iedereen gelijk. Sommige mensen hebben lichte COPD, anderen juist ernstige COPD. Bij lichte en matige COPD kunt u, met wat aanpassingen in uw leefstijl en omgeving, prima leven.

  • Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van uw voeding.
  • Voldoende bewegen.
  • Therapietrouw zijn (de medicijnen nemen zoals voorgeschreven door de arts).

 

Bron: Astmafonds