Bloeddruk

De bloeddruk, ook wel tensie genoemd, is de vloeistofdruk binnen de slagaders van het menselijk lichaam. Door de samenspanning van het hart bij hartslagen pompt het hart bloed in de bloedvaten. De druk die hierdoor ontstaat in de bloedvaten noemen we bloeddruk. Bloeddruk ontstaat als gevolg van het samentrekken van de hartspier. Het samentrekken van de hartspier gebeurt bij een gezond persoon tussen de 60 tot 80 keer per minuut. De hartspier pompt bloed in de bloedvaten waardoor het bloed tegen de wanden van de bloedvaten gaat drukken met als gevolg het ontstaan van bloeddruk. Het lichaam probeert de bloeddruk te regelen, zodat deze op peil blijft en er geen hoge of lage bloeddruk ontstaat.

In de periode 1998 - 2001 had 27% van de mannen en 22% van de vrouwen tussen 20 en 70 jaar een verhoogde bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk neemt (sterk) toe met de leeftijd bij zowel mannen als vrouwen. Uw bloeddruk is te hoog als deze na meerdere keren meten op verschillende tijdstippen boven de 140/90 mmHg uitkomt.

Risico´s hoge bloeddruk
Personen met een verhoogde bloeddruk (hypertensie) hebben een verhoogd risico op sterfte aan coronaire hartziekten, beroerte, hartfalen en vasculaire dementie. Bij personen bij wie de systolische bloeddruk verhoogd is (> 150 mmHg) is het risico op een beroerte vijf keer zo hoog als bij personen met een systolische bloeddruk van circa 120 mmHg. Het risico op coronaire hartziekten is bij deze bloeddrukwaarden drie keer zo hoog. Hoewel het ontstaan van een verhoogde bloeddruk voor het grootste deel onverklaard is, zijn voedingsfactoren (te hoge inname van natrium en een te lage inname van groenten en fruit) en overgewicht mogelijke oorzaken. Daarnaast zijn stress en lichamelijke inactiviteit gerelateerd aan een hogere bloeddruk, evenals roken en overmatig alcoholgebruik.

Een bloeddruk rond de 120/80 mmHg is normaal.
De bloeddruk is te hoog als de bovendruk bij meerdere metingen 140 mmHg of hoger is en/of de onderdruk 90 mmHg of hoger is.

Gezonde leefstijl
Met een gezonde leefstijl verlaagt u de kans op een hoge bloeddruk, dat wil zeggen:

  • Niet roken;
  • Gezond gewicht;
  • Beweegt voldoende;
  • Drink weinig alcohol;
  • Eet weinig zout;
  • Weinig stress.

  Bron: www.hartstichting.nl