Bewegen

Regelmatige lichamelijke activiteit kan het risico op aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en diabetes mellitus, verlagen. Als u meer beweegt, merkt u dit aan uw bloeddruk, lichaamsgewicht, lichaamsvetpercentage, cholesterol, glucosetolerantie en insulinegevoeligheid. Daarnaast wordt de kans op hart- en vaatziekten dus beperkt.

Nederlandse Norm Gezond Bewegen (NNGB)
In 2004 bleek dat 48% van de mannen en 46% van de vrouwen van 12 jaar en ouder niet voldoet aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen* (CBS, POLS, 2004). Jongeren tussen de 12 en 17 jaar voldoen het minst aan de voor hun leeftijd geldende beweegnorm (1 uur): driekwart voldoet niet. Van de volwassen mannen voldoen de 35 tot 55 jarigen het minst vaak (circa 55%), van de volwassen vrouwen voldoen de 75-plussers het minst vaak aan de voor hun leeftijd geldende beweegnorm.

Om een goede gezondheid te behouden is het gewenst tenminste vijf dagen per week 30 minuten matig intensieve lichaamsbeweging te hebben. Voor kinderen, jongeren en mensen met overgewicht is het gewenste aantal minuten per dag tenminste 60. Of aan de norm wordt voldaan hangt af van de duur (totaal 30 of 60 minuten in blokjes van minimaal 10 minuten), de frequentie (minimaal vijf dagen per week) en de intensiteit (iets hogere hartslag en ademhaling, dus stevig doorwandelen, iets harder op de pedalen trappen, eens flink achter de hond aanrennen).

Fitnorm
Om een goede conditie van het hart- en vaatstelsel te bewerkstelligen is drie maal per week tenminste 20 minuten intensieve lichaamsbeweging nodig (door bijvoorbeeld te sporten). Er wordt onderscheid gemaakt tussen niet-fit (niet of slechts enkele keren per jaar zwaar inspannend actief), semi-fit (wel regelmatig zwaar inspannend actief, maar minder dan drie maal per week) en normfit (3 of meer keren per week tenminste 20 minuten intensieve lichamelijke activiteiten).

Fittips
Wilt u werken aan uw fitheid? Wij geven u graag een aantal tips.

  • Start klein, maar maak de start.
  • Beweging heeft voordelen, schrijf deze voor uzelf op.
  • Zoek een sportmaatje, zo heeft u iemand die u begeleidt en waarmee het gezellig is om te gaan sporten/bewegen.
  • Doe iets dat u leuk vindt, zo houdt u uzelf ook gemotiveerd. Leuke dingen zijn makkelijker om te doen dan dingen die niet leuk zijn.
  • Plan het in je agenda, hierdoor ontstaat er structuur en voorkomt u dat uw agenda het sporten niet toelaat.
  • Blijf genieten, genieten is belangrijk om door te blijven gaan.
  • Gebruik een stappenteller, hierdoor kunt u gemakkelijk aflezen hoeveel beweging u heeft gehad gedurende de dag.
  • Houd de voortgang bij.
  • Integreer beweging in de alledaagse dingen zoals fietsen, lopen en tuinieren of klussen.

Voldoende bewegen houdt hart en bloedvaten in conditie en verlaagt de bloeddruk. Dat maakt de kans op hart- en vaatziekten en een beroerte kleiner. Bewegen is goed voor lichaam en geest. We bewegen meestal zonder er bij na te denken, slapen beter en staan 's ochtends fitter op.

Bronnen:
www.hartstichting.nl
www.nationaalkompas.nl

Fietsen naar het werk.
Fietsen naar het werk.