Recept bolognesesaus

Bolognesesaus (6 tot 8 personen) 350 gram saus per persoon

Een heerlijke en gezonde saus die u op zondagmiddag kunt laten pruttelen en alvast bereidt voor de avond dat u weinig tijd heeft om te koken. Per persoon gebruikt u ongeveer 60 tot 90 gram ongekookte volkoren spaghetti of fusilli. Serveer eventueel met een groene salade.

Ingrediënten saus

  • 350 tot 500 gram biologisch (mager) rundergehakt of tartaar
  • 600 gram Italiaanse groentemix (zak)
  • 1 grote ui, fijn gesneden
  • 5 tenen knoflook, geperst (of gesneden)
  • 1,5 eetlepel citroensap (vers of flesje)
  • 2 tot 3 runderbouillonblokjes, vers gemalen peper
  • 2 blikken tomatenblokjes (400 ml per stuk)
  • 1 pak gezeefde tomaat (500 ml)
  • 2 eetlepels oregano en/of basilicum
  • 1 tot 2 blikjes tomatenpuree
  • Eventueel een restje groente dat u nog in huis heeft (paprika, courgette, champignons enz.)
  • 100 ml rode wijn, 100 ml melk

Bereidingswijze

Bak het gehakt met de ui gaar, pers de knoflook erboven uit. Bak nog even op hoog vuur tot het gehakt gaar is. Voeg alle overige ingrediënten toe. Laat de saus minimaal een kwartier pruttelen zonder deksel, zodat deze iets inkookt. Is de saus te dun, voeg 1 of 2 blikjes tomaten puree toe. Hoe langer de saus pruttelt des te beter de smaak. Laat de saus het liefst 45 minuten op laag vuur zachtjes koken.  

Reken op zeker 300 tot 350 gram saus per persoon. Heerlijk met 60 tot 90 gram ongekookte volkoren spaghetti met olijfolie.

Bewaartip
De saus kunt u in diepvrieszakken invriezen. Handig als u geen zin heeft om te koken! U kunt de saus ontdooien in de magnetron, een pan, op de verwarming of in warm water. Een diepvrieszakje vult u met ongeveer 350 gram saus. De saus is in de diepvries maximaal 6 maanden houdbaar op -18 graden.